Je kunt je eigen stemming sturen. Tijdens deze workshop krijg je inzicht in jouw zintuiglijke filters en de filters van een ander. Je begrijpt dat jouw stemming bepaald wordt door hoe jij de wereld bekijkt. En je leert dat je jouw eigen stemming kunt sturen door middel van je gedachten en een verandering in fysiologie.

Elk moment van de dag komen heel veel zintuiglijke prikkels op ons af. Veel te veel om ze allemaal bewust waar te nemen en te verwerken. Daarom hebben we een methode om ervoor te zorgen dat we niet overprikkeld raken. Dit doen we met zintuiglijke filters: we laten dingen weg, we vervormen dingen en we generaliseren.

  • Respect voor ieders model van de wereld

Vooronderstellingen zijn een aantal aannames over de werkelijkheid. Iedereen creëert zijn of haar eigen werkelijkheid. Zoals het woord ‘vooronderstellingen’ al aangeeft, vooronderstellen we dat ze waar zijn. De vooronderstellingen zijn overtuigingen. Overtuigingen zijn een grote richtinggevende kracht voor het menselijke gedrag. In het veranderen van ons gedrag zal het veranderen van onze eigen overtuigingen een belangrijke sleutel zijn.

  • Rapport

Rapport is de basis van communicatie. Communicatie is een proces waarin iemand een boodschap verzenden, die door de ander wordt verwerkt en die op basis daarvan weer een reactie geeft. Naarmate de boodschapper en de ontvanger meer met respect en wederzijdse ontvankelijkheid betrokken zijn, zal de communicatie beter verlopen. En wil iemand bereid zijn om jou in jouw wereldmodel te volgen, dan zul je als boodschapper bereid moeten zijn de ander in zijn wereldmodel te volgen. Na deze workshop weet je hoe je dat kunt doen.

  • De 6 niveaus in communicatie en ontwikkeling

Soms kost communiceren zoveel energie! En je hebt het gevoel dat je volkomen langs elkaar heen praat. Als je weet op welk niveau jouw gesprekspartner praat, kun je daarop afstemmen. Dit zorgt voor begrip en een beter contact. Uiteindelijk zul je met minder moeite betere resultaten bereiken. Op persoonlijk niveau kun je dit model gebruiken om te onderzoeken op welk niveau een probleem speelt en op welk niveau je de oplossing kunt vinden. Een mooi model om beter in balans te raken.

  • Feedback geven en ontvangen

Door iemand feedback te geven, geef je die persoon een kans om te groeien. Maar hoe geef je nu die feedback, zodanig dat de ander het accepteert? En hoe ga je zelf om met het ontvangen van feedback?

  • Hoe neem jij de wereld waar?

Ontdek dat er verschillende manieren zijn om zintuiglijke informatie tot je te nemen, te verwerken en aan de ander over te brengen. Door van al deze manieren gebruik te maken, kun je jouw boodschap beter over brengen.

  • Mens erger je niet!

Wat kun je leren van die collega waar jij je zo aan ergert? Na deze workshop heb je inzicht in jouw kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën.