Ergonomisch werken kan overalWilt u op uw werk ook ergonomisch werken? Fixx Ergonomics helpt u met het ergonomisch inrichten van de werkomgeving!

Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of

bel direct (085) 401 9373 voor meer informatie.

Eerst meer lezen over ‘ergonomisch werken’? Prima! Op deze website vind u nog veel meer informatie over dit onderwerp. Tevens hebben we onderaan deze pagina 17 tips opgesteld om u alvast op weg te helpen.

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken is simpel gezegd het voorkomen van lichamelijke klachten die ontstaan in arbeidssituaties door bijvoorbeeld het werken in een verkeerde houding.

“Werknemers die werken op een werkplek waar geen rekening is gehouden met ergonomie hebben een vergrote kans op ziekteverzuim.”

Waarom is ergonomisch werken van belang?

Voor werknemers:
Houdt u momenteel geen rekening met ergonomie tijdens het werken? Dan is er een vergrote kans op lichamelijke klachten op de langere termijn. Dit klinkt hard, maar klachten zoals RSI kunnen door ergonomisch werken worden voorkomen. Ter informatie: RSI is een verzamelnaam voor verschillende klachten die ontstaan door het in regelmaat uitvoeren van dezelfde taak.

Voor werkgevers:
Als werkgever is het belangrijk dat werknemers fit zijn en goed hun werk kunnen doen. Daarbij komt dat personeel met ziekteverzuim erg veel geld kost. Door rekening te houden met ergonomie op de werkvloer kunnen veel lichamelijke klachten, en daarmee ziekteverzuim, worden voorkomen.

Terugdringen / Voorkomen van ziekteverzuim:

Door de werkplek ergonomisch in te richten kunnen lichamelijke klachten worden voorkomen of tot een minimum worden beperkt. Door alleen al in een goede natuurlijke houding te werken kunnen veel lichamelijke klachten worden voorkomen.

Minder lichamelijke klachten van een werknemer resulteren in een lager ziekteverzuim. Ergonomisch werken is dus voor zowel werknemer als werkgever erg belangrijk.

Het voorkomen van klachten of het verhelpen hiervan

Samen kunnen we ervoor zorgen dat de werkplek optimaal wordt ingericht. We geven advies over hoe er rekening gehouden kan worden met ergonomisch werken en wat dit betekent voor uw werkplek. Hiernaast geven we praktische tips die direct toegepast kunnen worden die het werken een stuk aangenamer maken.

Hoe zit het bij u met ergonomisch werken?

Werkt u momenteel nog niet aan een ergonomische werkplek of heeft u geen idee? We komen graag langs om uw huidige werkomgeving in kaart te brengen en advies te geven over hoe de werkplek het best ingericht kan worden. Alles om ervoor te zorgen dat lichamelijke klachten tot een minimum worden beperkt en het werken aangenamer wordt. Voordat we dit advies kunnen uitbrengen doen we een uitgebreid werkplekonderzoek waarin we uw werkplek onder de loep nemen. Op deze pagina vindt u meer informatie over wat een werkplekonderzoek precies inhoudt.

Gebrek aan kennis over ergonomisch werken in Nederland zowel bij werkgever als bij werknemer?

Om de Nederlandse werknemer en werkgever te helpen hebben we hieronder 17 tips opgesomd die kunnen helpen bij het ergonomisch werken. Benieuwd wat dit voor uw bedrijf kan betekenen?
Laat uw gegevens achter op ons contactformulier en we komen graag langs voor een werkplekonderzoek.

17 Ergonomisch werken tips:

 1. Tip 1: Neem de juiste werkhouding aan (let op het beeldscherm, stoel en werktafel);
 2. Tip 2: Houdt niet de gehele dag één werkhouding aan;
 3. Tip 3: Wissel werken achter een beeldscherm af met andere werkzaamheden;
 4. Tip 4: Werkt u ook thuis? Kijk ook goed naar deze werkplek. Ook al werkt u hier in totaal minder lang dan op kantoor is dit zeker de moeite waard;
 5. Tip 5: Luister naar uw lichaam, mochten er kleine klachten ontstaan probeer deze dan in het vervolg te voorkomen;
 6. Tip 6: Maak gebruik van ergonomische producten, zoals een ergonomische muis en toetsenbord;
 7. Tip 7: Maak tijd vrij voor lichaamsbeweging;
 8. Tip 8: Neem pauzes, verlaat regelmatig even de werkplek (ook al is dit maar 5 minuten per keer);
 9. Tip 9: Werk niet langer dan 5 tot 6 uur per dag achter een beeldscherm;
 10. Tip 10: Water drinken. Om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren is water nodig;
 11. Tip 11: Voorkom fel licht en hinderlijke reflecties. Een passend contrast tussen uw beeldscherm en de omgeving is erg belangrijk;
 12. Tip 12: Werkt u met een laptop? Bij een goede ergonomische werkomgeving zal de laptop gecombineerd moeten worden met een extern beeldscherm of een laptophouder met hiernaast los een toetsenbord en muis;
 13. Tip 13: Neemt u de werklaptop mee naar huis? Het lang dragen van een laptoptas en eventuele accessoires kan zeer belastend zijn. Zeker bij een gewicht van boven de 5 á 6 kilo;
 14. Tip 14: Maak gebruik van een ergonomische muis, probeer het uit, het verschil is direct merkbaar;
 15. Tip 15: Maak om de werkhouding regelmatig te veranderen gebruik van een zit-sta-tafel in plaats van een gewone zit-tafel;
 16. Tip 16: Ben je aan het lezen op de pc of laptop? Laat de muis dan gerust los, zo geeft u de arm rust. Het vasthouden van de muis is namelijk ook niet noodzakelijk bij het lezen;
 17. Tip 17: Groen op het kantoor overbodig? Werk tot 15% productiever met enkele plantjes op kantoor!

Wilt u hulp bij het implementeren van één van de bovenstaande tips? Laat het ons weten, we denken graag met u mee.

Vind hier onze contactgegevens.